De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

De juiste ETF kiezen in 4 stappen

  • Post category:Investeren en beleggen / Persoonlijke financiën
  • Post published:April 4, 2019
  • Post comments:74 Comments

De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (1)

Indexfondsen, trackers oftewel: ETFs. Daar gaat deze blog over. Eerder legde ik uit waarom indexbeleggen volgens mij de beste manier van beleggen is, maar nu het antwoord op de grote vraag: hoe kies je de juiste ETF?

Afhankelijk van het platform (de ‘broker’) dat je gebruikt is de keuze reuze.

Hieronder lees je hoe je de juiste ETF kunt kiezen (in 4 stappen). Wil je weten welke ik kies? Scroll dan helemaal naar onderen (‘mijn voorkeursETF’).

Stap 1. Transactiekosten

Afhankelijk van welke broker je kiest, kun je meestal een aantal ETFs of beleggingsfondsen aankopen zonder transactiekosten.

  • Bij de grootbanken gaat het om geselecteerde beleggingsfondsen;
  • bij DEGIRO om ETFs uit de kernselectie; en
  • bij Binck Fundcoach betaal je geen transactiekosten als je periodiek inlegt.

Op zich hoeven transactiekosten niet perse reden te zijn om een ETF niet aan te kopen, maar houd dan wel rekening met het effect van deze kosten. Is er geen gelijkwaardige optie beschikbaar zonder transactiekosten?

Daarnaast moet je er bij DEGIRO nog op letten aan welke beurs de ETF is gekoppeld. Als je een ETF (of aandeel) aan een buitenlandse beurs koopt, betaal je jaarlijkse aansluitkosten(€2,50 per jaar of €1 per maand bij een pensioenbeleggingsrekening).

Stap 2. Spreiding en vermogen

In stap 2 ga je kijken naar de inhoud van de ETF: de spreiding binnen de ETF en het vermogen in de ETF. Past dit bij jouw wensen en doelen?

Spreiding in het fonds

De spreiding van het fonds gaat over 4 dingen: spreiding over aantal bedrijven, regiospreiding, sectorspreiding en spreiding over grote en kleine bedrijven. Zelf check ik deze dingen via de website Morningstar. Ik google de naam (/ticker) van de ETF en morningstar (bijvoorbeeld ‘VWRL morningstar’) en open de website.

Het is vaak handig om twee ETFs met elkaar te vergelijken. In dit geval vergelijk ik VWRL (Vanguard FTSE All-World) en IWDA (iShares Core MSCI World).

Aantal bedrijven

Hoeveel bedrijven zitten er in deze ETF? Op de Morningstar pagina van de ETF kun je klikken op ‘portefeuille’. Let op: niet in het hoofdmenu maar in het menu boven de naam van de ETF (recht van ‘rating en risico’ en links van ‘management’).

Als je dan naar beneden scrolt, zie je onder ‘posities’, ‘aandelenposities’ het aantal bedrijven binnen het fonds. Als je wereldwijd gespreid wil beleggen, is het prettig als dit veel bedrijven zijn. Aan de andere kant wil je in verband met duurzaamheid misschien bepaalde bedrijven / sectoren uitsluiten.

VWRL heeft momenteel 3.550 aandelenposities en IWDA 1.572.

Regiospreiding

Het is van belang dat je een ETF kiest die de regio volgt waarin jij graag wil beleggen. Wil je wereldwijd gespreid beleggen? Zorg er dan voor dat je ETF ook echt wereldwijd is gespreid.

Het lijkt voor de hand te liggen dat een ETF met ‘wereld’ in de naam ook de hele wereld volgt, maar dat is vaak niet het geval. Dit is onder andere afhankelijk van de index die de ETF volgt.

Als je Morningstar checkt op VWRL en IWDA zie je bij ‘benchmark van het fonds’ dat de Vanguard ETF (VWRL) de FTSE All-World index volgt, terwijl de ETF van iShares (IWDA) de MSCI All-World index volgt. Dit zijn allebei wereldwijd gespreide, bekende indexen, maar toch zitten er andere landen in.

Als je wil bekijken welke landen precies door deze ETF worden gevolgd, is het handig de ‘data quickview’ te openen. Zie hieronder geel gemarkeerd.

De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (2)

Onder ‘regioverdeling’ zie je een lijstje met landen. Hieronder een voorbeeld uit de Data Quickview.

Wat opvalt is dat er bij IWDA weinig tot niets zit in Latijns Amerika, Emerging Europa, Midden-Oosten en Azië – emerging. Misschien vind je dit prettig of wil je dit aanvullen met een aparte ’emerging markets’ ETF.

Sectorspreiding

In het Data quickview document vind je onder ‘sectorverdeling’ een lijst met sectoren.

Zelf besteed ik hier nooit veel aandacht aan, maar het kan handig zijn als je op zoek bent naar een ETF die zich specifiek richt op één sector.

Spreiding grote / kleine bedrijven

In het Data quickview document kun je ook meer informatie vinden over de grootte van de bedrijven in het fonds.

Als je kijkt naar de grootte zie je dat zowel VWRL als IWDA bijna geen kleine bedrijven aanhoudt (0,18% VWRL vs. 0,01% IWDA) en helemaal geen micro bedrijven (0%). Het zijn echte ‘large cap ETFs’. Je kunt ervoor kiezen om zelf een ‘small cap ETF’ toe te voegen aan je portfolio.

  • Bij DEGIRO doe ik dit zelf niet, daar beleg ik alleen in VWRL.
  • Bij ABN Zelf beleggen basis doe ik dit wel door het toevoegen van het Northern Trust Small Cap fonds.
  • Bij Meesman, waar ik beleg voor mijn dochter, zit het Small Cap fonds automatisch in de juiste verhouding in het ‘aandelen wereldwijd’ fonds.

Bij DEGIRO is sinds kort een Vanguard ‘All Cap’ fonds beschikbaar (mét ESG), helaas zit deze nog niet in de kernselectie.

Vermogen in de ETF

Als laatste kijk ik nog even naar het vermogen in de ETF. Een groot fonds (veel vermogen in de ETF) zorgt over het algemeen voor lagere beheerskosten door de efficiëntie. Persoonlijk koop ik ook liever een ‘groot fonds’ omdat het zekerder voelt.

Je vindt dit bedrag op de ‘homepagina’ van de ETF op Morningstar onder ‘Grootte fonds (Mil)’. VWRL heeft USD 11.336 miljoen en IWDA USD 39,165 miljoen.

Stap 3. Beheerskosten en dividendlekkage

Elk fonds heeft beheerskosten, oftewel de jaarlijkse fondskosten. Let op: dit gaat over de beheerkosten in het fonds zelf, niet over de jaarlijkse beheerskosten van de broker. De kosten van het fonds zelf komen tot uiting in het rendement van het fonds.

Je vindt deze kosten op de ‘homepagina’ van de ETF op Morningstar onder ‘Lopende kosten factor’. VWRL heeft jaarlijkse fondskosten van 0,22% en IWDA 0,2%.

Lage kosten zijn essentieel voor goede beleggingsresultaat (dit werkt hetzelfde als ‘compound interest’, maar dan negatief). Check dus de hoogte van de beheerskosten.

Eventueel speelt dividendlekkage ook nog een rol. De dividendlekkage binnen een fonds is minder makkelijk te bepalen; een rekeningvoorbeeld vind je in mijn blog VWRL vs. IWDA. Aangezien zowel de beheerskosten als de dividendlekkage tot uiting komen in het rendement, kun je je ook daarop focussen.

Stap 4. Rendement afgelopen jaren

In het verleden behaalde resultaat geven geen garantie voor de toekomst. Maar aangezien we geen andere informatie hebben, is het prettig om naar het rendement van de afgelopen jaren te kijken. Hopelijk geeft dit een goede indicatie voor de toekomst.

Als we op Morningstar kijken naar VWRL (scroll naar beneden onder ‘returns’), heeft deze een rendement van 12,63% per jaar in de afgelopen 5 jaar. IWDA heeft een rendement van 12,87% per jaar in de afgelopen 5 jaar.

Conclusie

Wil jij een ETF kiezen? Maak een lijst van de ETFs waartussen je wil kiezen en ga deze vervolgens met elkaar vergelijken.

Kopieer de naam en plak in Google de naam + Morningstar. Op de website van Morningstar kun je vervolgens allerlei interessante informatie vinden over de ETF, zoals:

  • aantal bedrijven in het fonds
  • landen en sectoren
  • grootte van de bedrijven in het fonds
  • vermogen in de ETF
  • fondskosten
  • rendement afgelopen jaren

Zet alle informatie naast elkaar zodat jij op basis hiervan de beste ETF kunt kiezen!

Mijn voorkeursETFs

Misschien kwam het hierboven al een beetje naar voren, maar bij DEGIRO is de ETF van mijn voorkeur Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) (let op: kies de Amsterdamse beurs – EAM).

In mijn andere blog vind je stap voor stap hoe je een ETF aankoopt bij DEGIRO (met printscreens).

Omdat ik mijn beleggingen graag wil spreiden, beleg ik ook in 3 Northern Trust beleggingsfondsen (wereld, emerging market en small cap). Deze zijn aan te kopen zonder transactiekosten via de grootbanken.

Voor onze dochter beleggen we automatisch bij Meesman op een beleggingsrekening op haar eigen naam.

De links naar Binck en DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder indexbeleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (7)

Related posts

Leave a Reply

This Post Has 74 Comments

  1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (13)

    Kaspar April 4, 2019 Reply

    Heb mijn beleggingen getob in een fonds staan. Geen omkijken naar en prima rendement (behalve vorig jaar dan…. toen was het voor alle beleggingen een zwak jaar) .
    Als ik dit hele verhaal lees heb ik er al geen zin meer in… zeker als je dan ziet dat het rendement vergelijkbaar is met een goed presterend beleggingsfonds.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (14)

      FinancElle April 4, 2019 Reply

      Welk fonds gebruik je? Over het algemeen hebben ‘portfolio’s’ een lager resultaat, onder andere door hogere kosten (die ervaring heb ik ook in de praktijk). Zoals ik ook onderaan zeg: wil je het simpel houden? Kies één ETF (bijvoorbeeld VWRL) en koop die elke maand. Vrij simpel!

      1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (15)

        Kaspar April 4, 2019 Reply

        Ik heb mijn geld bij Robeco One, gespreid over defensief, neutraal, duurzaam en offensief.

        Bevalt mij vanwege het gemak. Is nog één van de duurdere fondsen. Dus meer rendement is best mogelijk bij andere fondsen.

    2. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (16)

      Richard Hagen April 4, 2019 Reply

      Als je een rendement van 5% met 1.5% kosten ivm de 0.25% die ETFs meestal rekenen dan loop je 1.25% rendement mis. Je werkelijke rendement is dus 3.5% ipv 4.75%. Vergeet niet dat door compounding dit elk jaar oploopt. Als je twee uur investeerd in het zoeken naar een goede en goedkope ETF en dus die kosten niet hebt, dan is dan een waanzinnig uurloon

  2. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (17)

    Emilie luyckx April 4, 2019 Reply

    Heel leuk blogke. ?
    Weet je misschien hoe je kunt zien welke ETF er dividend uitkeert en welke etf het cumuleert.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (18)

      FinancElle April 5, 2019 Reply

      Dank je Emilie!

      Soms zie je op Morningstar (Acc.) of (Dist.) achter de naam, waarbij Accumulation staat voor herinvestering (of cumulatie) en Distribution voor uitbetaling. Zo niet, kun je het bijvoorbeeld in de documenten van de ETF vinden. Stel je wil dit weten voor Vanguard FTSE All-World (VWRL) dan klik je bij DeGiro op Documenten en op de Engelse link. Dan opent zich de ‘Key Investor Information’ en rechtsboven zie je meteen Distribution staan. In principe zou je het altijd in de documenten moeten kunnen vinden.

      Hopelijk weet je zo voldoende!

  3. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (19)

    Sas April 29, 2019 Reply

    Heel erg bedankt voor dit goede artikel.

  4. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (21)

    Bas June 1, 2019 Reply

    Bedankt Elle. Vandaag bij De Giro geregistreerd en begonnen met de VWRL voor de komende 20 jaar.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (22)

      FinancElle June 3, 2019 Reply

      Goed bezig en succes!

  5. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (23)

    Margreet July 26, 2019 Reply

    Hallo Elle,

    Wat een ontzettend leuk en informatief stuk! Ik vroeg me af of je ook nog in obligaties belegt. Ik lees via andere kanalen dat aangeraden wordt om evenveel obligaties (in %) te hebben als je leeftijd. Bijvoorbeeld: ben je 29 jaar oud dan heb je 29% obligaties.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (24)

      FinancElle July 27, 2019 Reply

      Hi Margeet, dank voor je super leuke reactie!

      Daar heb ik een blog over geschreven, die vind je hier. Laat me vooral weten wat je ervan vindt 🙂

  6. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (25)

    Gesina September 18, 2019 Reply

    Hi Elle, bedankt voor dit leuke en informatieve artikel. Is het jouw ervaring dat ook Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) eens per maand gratis kan worden aangekocht en zo ja wanneer is dat dan? Alvast bedankt voor je reactie!

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (26)

      FinancElle September 18, 2019 Reply

      Hallo Gesina, jij bedankt voor je reactie.

      VWRL zit inderdaad in de kernselectie (let wel: op de Amsterdamse beurs!). Dit houdt in dat je hem eens per kalendermaand kunt aankopen en eens per kalendermaand kunt verkopen zonder transactiekosten. De specifieke datum maakt daarbij niets uit, dat kun je helemaal zelf kiezen. Hopelijk is het zo duidelijk.

      1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (27)

        puckstar32 November 12, 2019 Reply

        Volgens mij kan een herhaalaankoop of herhaalverkoop ook gratis in dezelfde maand toch?

        1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (28)

          FinancElle November 13, 2019 Reply

          Inmiddels zijn de regels een beetje gewijzigd. Ik zal dit ook in mijn blogs wijzigen. Zie hier de nieuwe regels voor de kernselectie (link).

          In het kort: je kunt in dezelfde richting aan- of verkopen als het boven 1.000 EUR/USD is. In de tegengestelde richting kan niet meer gratis in dezelfde kalendermaand.

  7. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (29)

    Megh_ January 29, 2020 Reply

    Bedankt voor dit artikel, is voor mij zeer waardevol geweest en heb het doorgestuurd naar anderen.
    Kan ik op jouw blog ook zo’n artikel vinden over Chinese ETF’s? Of investeer jij daar niet in?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (30)

      FinancElle January 30, 2020 Reply

      Graag gedaan en fijn om te horen.

      De ETF die ik aankoop (VWRL) is wereldwijd. China maakt daar dus al onderdeel van uit, ongeveer 4% (zie de VWRL factsheet van 31 december 2019). Zelf kies ik liever voor één ETF met een grote marktspreiding zodat ik mijn beleggingsstrategie zo simpel mogelijk houd.

      Ik heb dus geen tips voor specifieke Chinese ETF’s. Je kunt evt. naar ETF’s gericht op emerging markets kijken.

  8. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (31)

    Kibi April 12, 2020 Reply

    ” waarbij Acc de dividenden automatisch herbelegd en Dist ze uitkeert (ik zou voor Acc gaan).”
    Waarbij het aantal Acc ETF wat je bezit dus automatisch groeit ivm herbeleggen?

    Klopt het dat wanneer je 20 IWDA (IE00B4L5Y983) koopt, je aan het eind van het jaar meer aantallen hebt ivm de herbelegging van het dividend. Of is dit een verkeerde aanname?

    Ik lees namelijk regelmatig dat een Acc herbelegd in de koers, echter begrijp niet wat hiermee wordt bedoeld.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (32)

      FinancElle April 14, 2020 Reply

      Beste Kibi,

      Voor zover ik begrijp, wordt deze herbelegging in de koers verwerkt. Dit houdt in dat binnen de ETF meer aandelen worden aangekocht (van het dividend). Jijzelf hebt dus niet meer ETFs aan het einde van het jaar.

      Hopelijk geeft dit duidelijkheid!

  9. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (33)

    Marie-Loes April 23, 2020 Reply

    Haj,

    Welke index volgt of is maatgevend voor VWRL, FTSE100 e/o FTSE eurotop 100?

    Groet!

    Marie-Loes

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (34)

      FinancElle April 23, 2020 Reply

      Hallo Marie-Loes,

      VWRL volgt de FTSE All-World index. Deze bestaat uit meer dan 3.100 bedrijven in 47 landen. MSCI World index is een heel stuk kleiner: 23 landen met 1.700 bedrijven. Met name de opkomende landen (emerging markets) zitten niet in MSCI World index. Dit is ook meteen het antwoord op je andere vraag, hopelijk helpt het!

  10. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (35)

    Marie-Loes April 23, 2020 Reply

    Verder zag ik dat Robeco MSCI world ‘volgt’ en vraag ik me af waarom VWRL hiermee vergeleken jouw voorkeur heeft?

  11. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (36)

    Miguel_B July 10, 2020 Reply

    Verhelderend en duidelijk stuk. 🙂

    Ik ben een paar maanden geleden begonnen met beleggen en heb ook een paar ETF’s. Alleen zijn dit dist. etf’s. Nu begrijp ik dat het beter is om Acc te hebben, zeker ook omdat ik voor de lange termijnbeleg. Is er een mogelijkheid/makkelijke manier om deze te switchen naar Acc? En hoe zou je later acc. weer terug kunnen switchen naar dist. als je van de divident een extra passief inkomen wil maken?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (37)

      FinancElle July 12, 2020 Reply

      Hallo Miguel, Acc is niet perse ‘beter’, daar heb ik in deze blog meer over geschreven: VWRL vs. VWCE.

      Je kunt ze niet zomaar switchen, dan zou je ze allemaal moeten verkopen en Acc moeten aankopen. En later andersom. Dan krijg je eventueel met transactiekosten te maken.

  12. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (38)

    Jacqueline32 July 11, 2020 Reply

    Hoi,

    Bedankt voor de informatie uit je blog, ik ben al een aantal weken bezig om meer kennis te krijgen over EFT’s.
    Op dit moment heb ik ook een beleggingsfonds lopen bij Robeco, net zoals iemand hierboven, maar toch is mijn interesse meer gewekt voor de aankoop van EFT’s.
    Ik heb al veel gelezen over VWRL, ik heb ook een eerste aankoop gedaan via DeGiro maar ik vraag me af of ik voor de juiste variant gekozen heb aangezien ik volgens mij wel met transactiekosten te maken had.
    Kan jij mij daar meer informatie over geven?

    Het gaat om de volgende aankoop van de EFT binnen DeGiro website:
    EAM | VWRL | IE00B3RBWM25 | EUR
    VANGUARD FTSE AW

    Ik vraag dit voornamelijk omdat ik ook zie dat er vaak gesproken wordt over: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dist –> maar dit is toch een variant op de Amerikaanse beurs?

    Dus zou graag willen weten of ik goed heb gehandeld 😉

    Groetjes!

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (39)

      FinancElle July 12, 2020 Reply

      Hallo Jacqualine,

      In principe betaal je bij DEGIRO geen transactiekosten als je eens per maand een ETF uit de kernselectie aankoopt of verkoopt. In dit document vind je de voorwaarden en de lijst met ETFs: DEGIRO Kernselectie.

      IE00B3RBWM25 VANGUARD FTSE AW Euro Euronext Amsterdam is inderdaad VWRL (aan de Amsterdamse beurs: alleen deze zit in de kernselectie).

  13. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (40)

    Marlin July 22, 2020 Reply

    Goedemorgen,
    Ik heb een Degiro account aangemaakt.
    Ik ben helemaal nieuw in de beleggingswereld;) stel ik zou elke maand dezelfde ETF aankopen: bijvoorbeeld deze die jij noemt: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL), zou dit kunnen? Of is het verstandig een aantal verschillende te kopen?
    Groet Marlin

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (41)

      FinancElle July 22, 2020 Reply

      Hallo Marlin,

      Welkom in de beleggingswereld 😉 Dit kan zeker. Uiteindelijk is het een persoonlijke voorkeur, maar VWRL biedt wereldwijde spreiding. Zelf koop ik altijd alleen die aan!

  14. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (43)

    Rudolf Rendier July 25, 2020 Reply

    Hallo,
    Heel interessant artikel en heel interessante blog, je hebt me al goed vooruitgeholpen.
    Ik heb echter 1 vraag over ETF’s waar ik nergens een duidelijk antwoord op lijk te vinden.
    De koers van een ETF, wordt die enkel beïnvloedt door het aantal kopers en verkopers, of enkel door de onderliggende waarde van alle aandelen, of een combinatie van de twee?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (44)

      FinancElle July 27, 2020 Reply

      Hallo Rudolf,

      Dank voor je compliment en fijn om te horen!

      Direct door de onderliggende aandelen. Maar indirect ook door het aantal kopers en verkopers van de ETF aangezien je indirect de onderliggende aandelen aankoopt of verkoopt.

  15. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (45)

    JTN November 9, 2020 Reply

    Ik ben op zoek naar een ETF’s in de Giro Kernselectie welke Obligaties volgt. Dit om het risico te spreiden in mijn portefeuille. Heeft iemand een goede suggestie?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (46)

      FinancElle November 9, 2020 Reply

      Hi JTN,

      Je zou eens kunnen kijken naar iShares Euro Aggregate Bond UCITS ETF (IEAG) en/of iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC). Een andere optie is Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB), deze is niet opgenomen in de kernselectie. Zelf beleg ik niet in obligaties.

      Lees eventueel ook dit stuk van Mr. Fob: https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/obligaties/

  16. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (47)

    Jtn November 10, 2020 Reply

    Hoi, dank. Ik zie wel dat deze eft trackers kosten rekenen. Klopt dat?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (48)

      FinancElle November 10, 2020 Reply

      IE00B3DKXQ41 ISHARES B E AGG Euro Euronext Amsterdam
      IE00B3F81R35 ISHARES B E CORP Euro Euronext Amsterdam

      Zitten in de kernselectie. Let wel op dat je dan dus alleen in Europa zit – niet wereldwijd gespreid.

  17. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (49)

    Danny December 3, 2020 Reply

    Beste Financelle! Koop jij iedere maand dan opnieuw 1, 2 of 3 stuks VWRL? Werkt dat zo? Iedere maand opnieuw aankopen, als je dat wil?

  18. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (50)

    Bdv December 5, 2020 Reply

    Hi, ik heb een beetje overhaast de volgende etf gekocht:IE00BK5BCD43. Volgens mij is de fund size niet heel erg groot. Ik weet niet of ik daar goed aan heb gedaan. Kan jij hier iets over zeggen?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (51)

      FinancElle December 5, 2020 Reply

      Dit is een hele nieuwe ETF en heel erg specifiek. Zo zit bijvoorbeeld 78% in de US en ziet hij alleen op AI. Als jij daar erg de nadruk op wil leggen, kan het een goede keuze zijn. Als je wereldwijd wil spreiden naar marktkapitalisatie is dit wellicht geen goede keuze. De koers staat er goed voor dus verlies leid je waarschijnlijk niet bij een eventuele verkoop (mede afhankelijke van de kosten).

  19. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (52)

    Theo December 9, 2020 Reply

    Hi, bij het aankopen van een ETF zie je de jaarlijkse kosten, bijvoorbeeld 0,15%.

    Is er een eenvoudige formule waarmee je de totaalkosten kunt berekenen van een ETF? Blijkbaar zijn er naast die 0,15% nog meer kosten die meegerekend moeten worden en in mindering gebracht moeten worden op het rendement? Welke kosten zijn dit?
    Ik maak nu iedere maand gebruik van de kernselectie van DeGiro…

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (53)

      FinancElle December 9, 2020 Reply

      Beste Theo,

      Nee helaas is er geen makkelijke manier.
      – ‘die 0,15%’ bedoel je denk ik de fondskosten?
      – dividendlekkage is verder met name een belangrijk onderdeel van de kosten binnen een fonds (de totale lopende fondskosten). In deze blog van Mr. FOB lees je hoe je alle kosten kunt berekenen, je moet daarvoor o.a. het jaarverslag raadplegen.

  20. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (54)

    I.A. Klaver January 15, 2021 Reply

    Afgelopen jaar ETF gekocht conform jouw voorkeur. Goed koersresultaat. Zou nu weer wel willen bijkopen maar thans is de koers best hoog. Wat zou nu jouw advies zien welke ETF te kopen?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (55)

      FinancElle January 15, 2021 Reply

      Hallo,

      Goed om te horen. Ik houd me gewoon aan mijn ‘normale’ beleggingsstrategie, dus geen spannende tips. In mijn blog over het beste moment om te beleggen kun je meer lezen (link)!

  21. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (56)

    Theet January 31, 2021 Reply

    Hallo Elle, ik vraag me even af hoe jij tegen de afgelopen week aan kijkt, dat Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) aanzienlijk gedaald is in waarde. Als ik zo kijk naar de bedrijven die deelnemen in dit ETF dan lijkt me dit geen reden om dit ETF massaal te verkopen… Of komt de krimp van de Americaanse economie, het achterlopen op het vaccinatieprogramma of waardedaling door de onrust op de beurs afgelopen week i.v.m. Gamestop? Hoe zie jij de aankomende tijd de waarde van VWRL en is er een manier om wat meer inzicht te krijgen op het ETF?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (57)

      FinancElle February 1, 2021 Reply

      Hallo Theet,

      VWRL volgt de wereldeconomie (ongeveer 95% is vertegenwoordigd). Er zitten 3.434 aandelen in, als deze gemiddeld gezien dalen in waarde (om welke reden dan ook), dan daalt VWRL in waarde. Zelf houd ik me niet bezig met het voorspellen van de wereldeconomie. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar natuurlijk zijn er wel mensen die zich daarmee bezig houden. Ik beleg voor de lange termijn (link) om zo minder last te hebben van schommelingen op de korte termijn.

      Overigens stond VWRL onlangs (20 januari 2021) op het hoogste punt ooit (E90,71) dus het is niet heel raar dat de koers nu iets gezakt is (naar E88,28 nu).

  22. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (58)

    NVM February 5, 2021 Reply

    Hi! Ik ben sinds kort aan het beleggen, ik koop elke maand minimaal 1 ETF (VWRL) om te sparen voor mijn pensioen.

    Ik zet elke maand geld op zij om te sparen voor een huis, echter is 0,03 cent per maand rente niet echt gunstig. Ik wil eigenlijk gaan beleggen op korte termijn, laten we zeggen 5 jaar, ik ben eigenlijk op zoek naar een andere ETF, wat meer high risk/high reward. Maar ik vind het moeilijk om te bepalen hoe je ETF’s kan combineren.

  23. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (60)

    Ming Li March 1, 2021 Reply

    Hi Elle, ik ben nieuw in de wereld van beleggen en jouw blog helpt enorm. Dank hiervoor! Nu kreeg ik van een vriend de tip om te gaan beleggen in iShares MSCI World SRI UCITS ETF ( ISIN IE00BYX2JD69). Op Morningstar heeft hij 5 sterren en een goede sustainability score. Nu probeer ik dat te vergelijken met wat jij adviseert en vroeg me af waar de verschillen in zitten. Enige hulp is welkom, want vind het knap lastig. Ik weet wel dat deze niet in de kernselectie zit, dus dat overweeg ik dan om via Binck te doen en dan maandelijks automatisch aankopen.

    Ik twijfel, want jouw voorstel van voorkeurs ETF klinkt ook goed. Een derde optie die ik overweeg is om de maandelijkse inleg te splitsen, waarvan deels jouw advies voor en de andere helft dan via Binck de iShares ETF. Wat is jouw kijk hierop?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (61)

      FinancElle March 2, 2021 Reply

      Hallo Ming,

      Dank voor je bericht!

      Zelf vergelijk ik altijd op verschillende punten zoals; het aantal bedrijven in de ETF, het rendement in het verleden (liefst de afgelopen 5 jaar), de fondskosten, de fondsgrootte en of er sprake is van spreiding wereldwijd. Je kunt dan het beste beide ETFs opzoeken op Morningstar en een vergelijking maken.

      Als ik even snel kijk zie ik bijvoorbeeld dit:

      VWRL aantal bedrijven 3.480, rendement YTD 6,13%
      iShares MSCI World SRI aantal bedrijven 364 rendement YTD 4,16%

      Helaas is alleen het rendement van dit jaar beschikbaar, dat zegt niet super veel al is het wel beduidend lager. Het aantal bedrijven, daar zou ik zelf wel moeite mee hebben. De spreiding is daardoor niet erg groot. Maar ik kan niet voor jou beoordelen wat jij daarvan vindt!

      Hopelijk helpt dit.

      1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (62)

        Ming March 3, 2021 Reply

        Hi Elle, super bedankt! Ik voel me een beetje stom en echt een beginner… De getallen die je noemt zie ik niet terug. Zoals het aantal bedrijven kan ik niet vinden. En bij ytd zie ik een rendement van 5,46 en niet 6,13 bij VWRL. Ik kijk bij ISIN IE00B3RBWM25. Kijk ik nou verkeerd?

        Ontzettend bedankt alvast dat je me wegwijs wilt maken!

        1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (63)

          FinancElle March 5, 2021 Reply

          Hi Ming,

          Voel je aub niet stom! De YTD is TO DATE. Tot vandaag dus. Dat bedrag verandert daarom elke dag. Je kijkt dus denk ik niet verkeerd. De ISIN is correct.

          1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (64)

            Ming March 14, 2021

            Hi Elle, super bedankt weer. Met jouw hulp heb ik besloten om in jouw voorkeurs ETF te beleggen. Ben benieuwd hoe het de komende jaren gaat lopen. Ik open het via jouw website, dus hopelijk helpt het jou om deze site online te houden. Succes!

          2. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (65)

            FinancElle March 14, 2021

            Dank je Ming, dat vind ik zo geweldig om te horen. Dat helpt echt enorm, ik denk niet dat de meeste mensen de impact daarvan beseffen 🙂

  24. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (66)

    Aline March 12, 2021 Reply

    Hallo Elle,

    Bij De Giro rekenen ze ‘impliciete transactiekosten” aan. Die kunnen best hoog worden. Zou je kunnen uitleggen wat het is, want de uitleg van De Giro begrijp ik niet zo goed .

    De uitleg van De Giro is :
    * Impliciete transactiekosten tonen de kosten van de bied-laat-spread. Dit zijn externe kosten die afhankelijk zijn van het
    verschil tussen de middenprijs en de spread tijdens de orderuitvoering en niet afhankelijk van DEGIRO.

    Wat betekent het?

    Alvast dank.

    Mvg, Aline

  25. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (67)

    Shephali March 13, 2021 Reply

    Hallo Elle,

    Super duidelijk en eenvoudig te begrijpen jouw blog, dank daarvoor.
    Ik heb al een rekening geopend op DEGIRO. Ik overweeg om Vanguard S&P500 te kopen maar jouw favoriet is VanGuard FTSE all world. Ik ben echt een leek dus wellicht stel ik een vraag die niet zo goed te beantwoorden is maar welke van de twee levert op de lange termijn meer op en is dus beter om te kiezen? Ik ben van plan om maandelijks een bedrag in te leggen en te straten met een ETF.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (68)

      FinancElle March 14, 2021 Reply

      Hi Shephali,

      Dank voor je compliment.

      Ik kan niet zeggen welke het grootste rendement gaat behalen in de toekomst. Helaas, anders kocht ik die ook 😉

      De S&P500 is gericht op de ‘grootste’ Amerikaanse bedrijven. VWRL is wereldwijd. Als je gelooft/denkt dat de Amerikaanse markt de komende jaren harder gaat groeien dan de wereldwijde markt, kun je de keuze daarvoor maken. Als je gewoon wereldwijd gespreid wil beleggen, is VWRL waarschijnlijk een betere optie.

      1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (69)

        Shephali March 16, 2021 Reply

        Ik stuitte helaas pas op jouw site nadat ik al een rekening had geopend anders had ik jouw link gebruikt.
        Bedankt voor dit antwoord, dan ga ik voor All world. Nu mezelf nog even over de drempel heen zetten omdat die momenteel erg hoog staat.

        1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (70)

          FinancElle March 16, 2021 Reply

          Geen probleem! Als je maandelijks inlegt dan pik je ‘hoog’ en laag mee. Wie weten vinden we dit bedrag over een aantal maanden wel ‘laag’!

          Lees ook eens deze blog: het beste moment om te starten met beleggen.

  26. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (71)

    John April 6, 2021 Reply

    Clear and precise write-up ! Just wondering how big of an impact is the dividend leakage of VWRL compared to buying NL domiciled World funds like NN Enhanced or NT World with another broker?
    According to the calculator on this blog it is quite significant – https://www.indexfondsenvergelijken.nl/
    Keen to know your views.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (72)

      FinancElle April 6, 2021 Reply

      Hi John,

      Have you been able to read this blog: de beste broker voor zelf beleggen (link)? There I compare VWRL through DEGIRO with NT through ABN/Rabo/ING. Let me know if you still have questions!

      1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (73)

        John April 7, 2021 Reply

        This was precisely what I was looking for. Thank you for the nice comparison.

  27. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (74)

    Venkat April 7, 2021 Reply

    excellent article for a beginner like me. Also like the other articles… Thanks and keep up the good work! 🙂

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (75)

      FinancElle April 7, 2021 Reply

      Thank you for the compliment! Let me know in case you have any questions!

  28. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (76)

    Jacob May 3, 2021 Reply

    Ik heb als beginner enorm veel aan je blog gehad! Dank! Ik heb ook de vwrl gekocht en nu zie ik dat ik via MIL(Italiaanse beurs) heb gekozen ipv EAM….
    Zit hier verschil in?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (77)

      FinancElle May 3, 2021 Reply

      Goed om te horen Jacob.

      Ja daar zit verschil in. Ten eerste zit deze niet in de kernselectie dus betaal je transactiekosten en ten tweede betaal je voor MIL jaarlijkse aansluitkosten van 2,50 per jaar.

      Lees ook deze blog: 5 dingen die ik had willen weten toen ik startte met beleggen (link).

      Het kan het overwegen waard zijn de verkopen en op EAM aan te kopen.

  29. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (78)

    Rakesh May 6, 2021 Reply

    Thanks for the article. Do you recommend any dividend paying ETF’s which I can invest using DeGiro?
    Many people recommend SPHD, SCHD but I dont see them in degiro.

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (79)

      FinancElle May 6, 2021 Reply

      Hi Rakesh,

      In this article I write that VWRL is my preferred ETF. This is still the case on DEGIRO and this one is distributing (pays out dividend quarterly). Does that answer your question?

      Maybe the following blog can also help:
      VWRL vs VWCE on DEGIRO (link)

  30. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (80)

    Christiaan May 7, 2021 Reply

    Hoi Elle,
    Interessante blogs die je schrijft. Ik ben benieuwd hoe je denkt over het beleggen voor je kind en hoe je dat doet. Wij maken nu per maand een bedrag over naar een rekening op Fitvermogen. Daar wordt het dan weer verdeeld over verschillende fondsen die zij beheren (Mixfund 3,4 en5). Je kan overigens ook voor een fonds kiezen die de MSCI volgt. Alleen lees ik niks over deze site in jouw blogs. Wat is jouw idee erover? Het lijkt erop dat ze ook zeer lage kosten rekenen.
    Bij de giro moet ik dan maandelijks zelf een aankoop doen of is er ook een mogelijkheid om dat automatisch te doen?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (81)

      FinancElle May 7, 2021 Reply

      Hi Christiaan,

      Zelf gebruik ik Meesman (link) voor beleggingen voor onze dochter. Dit is één van de weinige aanbieders waar je op naam van je kind kunt beleggen (link blog).

      Ik zal binnenkort een aparte blog wijden aan de diverse opties!

      Bij DEGIRO moet je zelf maandelijks aankopen doen. Je kunt natuurlijk wel vanuit je bank een automatische overboeking instellen. Overigens kun je daar ook geen beleggingsrekening op naam van je kind openen (zie ook blog hierboven gelinkt).

  31. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (82)

    Jorik Vermeulen June 26, 2021 Reply

    Hoi Elle, Dankjewel voor dit artikel. Ik ben het met je eens en heb naast deze ook nog andere ETFs gevonden die interessant zijn :). Ga zo door!

  32. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (83)

    Ilona October 6, 2023 Reply

    Weet jij waarom er zoveel prijsverschil zit tussen ETF’s die dezelfde index volgen? De iShares S&P500 is uit de kernselectie gehaald op de EAM (el nog beschikbaar op Xetra maar dan zit je met aansluitkosten). Vanguard zit er wel nog in maar deze is bijna 2 keer zo duur. Waar komt dit prijsverschil vandaan?

    1. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (84)

      FinancElle January 11, 2024 Reply

      Hi Ilona,

      De prijs van een ETF wordt simpel gezegd bepaald door de fondsbeheerder. In een duurdere ETF zitten meer onderliggende aandelen, vandaar dat hij duurder is.

      Bijvoorbeeld: ik maak een ETF met ASML en Heineken aandelen. Als ik er 2 aandelen van elk in doe kan ik de ETF verhandelen voor 500 euro, doe ik er 4 van elk bedrag in kost hij 1000 euro (de bedragen zijn puur hypothetisch).

      De startprijs is dus gewoon anders en zegt niets over de waardegroei.

      Is het zo duidelijk?

  33. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (85)

    Jelte December 19, 2023 Reply

    Hey FinancElle,

    Wat een mooie blog heb je gemaakt. Hier nog een vraag:
    Ik sta steeds voor de keuze om EAM of TDG te kiezen bij een ETF (S&P 500) Beide keuzes staan in de kernselectie.

    is het verschil in kosten alleenmaar die 2,50 aansluitkosten per jaar ?
    dan zou ik het er wel voor over hebben. dat ik tot 22:00 nog het etf kan verhandelen.
    of zijn er nog andere kosten waar ik rekening zou moeten houden.

  34. De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (86)

    Hindrik March 21, 2024 Reply

    Duidelijke uitleg

De juiste ETF kiezen in 4 stappen | FinancElle (Elle Loijens) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5833

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.