Luka Modrić biografija | Biografija.com (2024)

Luka Modrić je poznat kao jedan od najuspješnijih hrvatskih reprezentativaca, nogometaš koji iza sebe ima brojne nastupe na velikim natjecanjima. Zahvaljujući odličnoj igri u Real Madridu za koji je potpisao ugovor 2012. godine, više je puta izabran u najbolju postavu Lige prvaka. 15.7.2018. godine Luka je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji te je dobio “Zlatnu loptu” kao najbolji igrač prvenstva.

Obrazovanje

Luka je osnovnu školu završio u Zadru. Nakon toga upisao je srednju ugostiteljsku, no već nakon prve godine preselio se u Zagreb, zbog transfera u Dinamo. Radi obveza u nogometu nastavio je pohađati večernju školu koju je i završio.

Privatni život

Luka Modrić rođen je 9.9.1985. godine u Zadru od oca Stipe i majke Radojke Dopuđ. Djetinjstvo je proveo u malom mjestu Modrići nedaleko Obrovca.Luka je ime dobio po djedu koji je bio cestar i radio je na državnim cestama Dalmacije i Like. Lukini roditelji radili su u obrovačkim poduzećima dok se nije dogodila srpska agresija na Hrvatsku. Za vrijeme Domovinskog rata, Lukino selo Modrići našlo se na udaru srpske vojske, a 18.12.1991. godine kao civil je ubijen Modrićev djed Luka. Zbog srpske agresije Luka je sa svojom obitelji bio prisiljen otići u Zadar, gdje su kao prognanici bili smješteni u hotelu Iž.

Lukin otac Stipe, tada je počeo raditi u hrvatskoj vojsci, a kako je obitelj tada živjela u hotelu Iž, koji se nalazi blizu nogometnog stadiona NK Zadar, odlučio je upisati Luku u nogometnu školupa je paralelno s upisom osnovne škole odlazio i u nogometnu školu.

S navršenih 15 godina seli u Zagreb, gdje će upoznati svoju suprugu Vanju Modrić, diplomiranu ekonomisticu, s kojom se vjenčao 2010. godine. Iste godine dobili su i prvog sina Ivana, a tri godine kasnije kći Emu.

Zbog nedostatka tjelesnih predispozicija neki treneri su ga okarakterizirali kao fizički slabog i smatralo se da nema budućnosti u nogometu.

Posao

Svoje prve nogometne korake započeo je u NK Zadar, osam godina kasnije potpisuje stipendijski ugovor s Dinamom, gdje prve tri sezone nastupa za kadetsku i juniorsku momčad.

Nakon toga odlazi na posudbu na u Zrinjski iz Mostara gdje se zadržao jednu sezonu, da bi u ljeto 2004. otišao na posudbu u zaprešićki Inter, gdje je u jesenskom dijelu sezone ostavio upečatljiv dojam, tako da je uprava Dinama odlučila prijevremeno ga vratiti s posudbe.

Iako je imao zapaženu igru u dresu Zrinjskog i Intera, Modrić se nije uspio prometnuti u standardnog prvotimca, u sezoni kada Dinamo osvaja tek sedmo mjesto u domaćem prvenstvu. Luka u Dinamu ostaje još tri sezone, gdje je ostvario 126 nastupa i postigao 33 pogotka.

S Dinamom u tom razdoblju osvaja sve što se moglo osvojiti, tri puta nacionalno prvenstvo, dva puta kup i jednom super kup. U tom razdoblju odradio je i zapažene nastupe u Dinamovim europskim natjecanjima. Sezona 2007/2008 bila je izuzetno bitna, jer Luka postaje kapetan Dinama.

Na ljeto 2008. ostvaren je višemilijunski transfer u engleski Tottenham Hotspur koji ga je platio rekordnih 16.5 milijuna funti. U četiri sezone odigrao je 159 susreta i realizirao 17 pogodaka, te se istaknuo kao jedan od ključnih igrača Tottenhama. U ljeto 2012. prelazi u Real Madrid, koji je za Modrićevu kupnju potrošio 33 milijuna funti.

U tom razdoblju Modrić ostvaruje svoj nogometni vrhunac, gdje se pozicionirao kao nositelj igre. U kraljevskom klubu imao je preko 200 nastupa.

S klubom je bio pobjednik Lige prvaka, europskog Superkupa i Svjetskog nogometnog klupskog prvenstva te Kupa kralja i Superkup.

Paralelno uz igranje za klub nastupa i za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju kroz juniorske i seniorsku kategoriju. Prvi nastup ubilježio je 2001. godine za selekciju do 15 godina u prijateljskoj utakmici protiv Slovenije.

Prvi nastup za seniorsku reprezentaciju bio je u Baselu, također u prijateljskom nastupu protiv Argentine, gdje je Modrić igrao sve do 84. minute kada je bio zamijenjen.

Najveća postignuća

Kroz nogometnu karijeru ostvario je i brojna pojedinačna priznanja. Pet puta je izabran za hrvatskog nogometaša godine, dok je nogometnog Oscara dobio četiri puta.

U sezoni 2007./2008. dobitnik je žute majice Sportskih novosti. U najbolju postavu Lige prvaka izabran je dvije sezone a isto toliko bio puta bio je izabran i za najboljeg veznog igrača španjolskog prvenstva.

Luka je dobitnik srebrne lopte, to jest od strane novinara izabran je drugim najboljim igračem tog natjecanja. FIFA ga je 2016. uvrstila u momčad godine.

15.7.2018. godine, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, Luka Modrić je s hrvatskom nogometnom reprezentacijom osvojio srebro, što je najveći dotadašnji uspjeh hrvatskog nogometa. Osim toga, Luka je bio proglašen i najboljim igračem Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji za što je dobio “Zlatnu loptu”.

Autor: D.T.

Luka Modrić biografija | Biografija.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5978

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.