Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd (2024)

Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd (1)

01 jul 2021

± 7 minuten

Wat kun je lezen in dit artikel:

Wat is een ETF?Wat is een beleggingsfonds?Verschil beleggingsfonds en ETFDus, wat is het beste?Beleggen in ETF's bij Axento vermogensbeheer

ETF’s en beleggingsfondsen zijn steeds populairdere beleggingsproducten. Dat komt vooral doordat deze producten al bij eenlage inleg, eenhoge spreidingbieden. ETF’s en beleggingsfondsen lijken daardoor op elkaar. Toch zijn er ookverschillendie voor jou als belegger belangrijk kunnen zijn.

In dit artikel lees je:

  • Wat is een ETF?
  • Wat is een beleggingsfonds?
  • Verschil beleggingsfonds en ETF
  • Dus, wat is het beste?
  • Beleggen in ETF’s bij Axento vermogensbeheer

Alles weten over beginners

Wat is een ETF?

ETF staat voorExchange Traded Fund. Een ETF is een beleggingsproduct waarmee jezo nauwkeurig mogelijkeenindexvolgt. Het doel van een ETF is om hetzelfderendementals de onderliggende index te behalen. Het is een passief beleggingsproduct, omdat niet getracht wordt de markt te verslaan, maar om demarkt te volgen.

Als belegger hoef jenauwelijks iets te doenwanneer je in ETF’s belegt. Je hoeft geen individuele aandelen uit te kiezen, geen jaarcijfers van bedrijven door te nemen en je hoeft de markt niet te timen. De producten waarin je belegt worden bepaald door de onderliggende index.

Wil je meer weten over wat ETF’s precies zijn? Lees dan ons artikelWat is een ETF?

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is eenbeleggingsproduct, waarbij de fondsbeheerder hetvermogenvan de beleggers in een groot aantal door hem geselecteerdeaandelenen/ofobligatiesbelegt.

In dit artikel richten we ons totactieve beleggingsfondsen. Er zijn echter ookpassieve beleggingsfondsen, zoalsindexfondsen. Het doel van een actief beleggingsfonds is om een hoger rendement te behalen dan de markt.

Net als bij een ETF, hoef je als belegger niet zelf de individuele beleggingsproducten te selecteren. Dat is de taak van defondsbeheerder. Hij bepaalt welke aandelen of obligaties in het beleggingsfonds worden opgenomen.

Wil je meer weten over de kenmerken van een beleggingsfonds? Lees dan eensWat is een beleggingsfonds?

Verschil beleggingsfonds en ETF

Zoals gezegd zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beleggingsfondsen en ETF’s. We hebben ze hier alvast in een tabel gezet en bespreken elk verschil hieronder.

ETFBeleggingsfonds
SpreidingHoogHoog
BeleggingsstrategiePassiefActief of passief (indexfonds)
KostenLaagHoog
VerhandelbaarheidOnbeperkt1 x per dag
TransparantieHoogLaag

Beleggingsstrategie: passief tegenover actief

Het belangrijkste verschil tussen actieve beleggingsfondsen en ETF’s is debeleggingsstrategievan de producten. Een ETF is een voorbeeld van passief beleggen en in een beleggingsfonds wordt meestal actief belegd.

Hier vind je onze uitgebreide artikelen overpassief beleggenenactief beleggen.

Bij een ETF is hetdoelnamelijk om de index te volgen enhetzelfde rendementte behalen als de index. Het doel van een beleggingsfonds is om de index te verslaan. Door middel van een actieve beleggingsstrategie probeert de fondsbeheerder eenhoger rendementte behalen dan de index.

Het lukt actieve beleggingsfondsen echter maar zelden om de markt daadwerkelijk te verslaan. Met een ETF heb je daardoor relatief meer zekerheid (maar nooit volledige zekerheid!) dat je het rendement van de markt haalt dan bij een actief beleggingsfonds.

Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Kosten

Een tweede verschil zit in dekosten. De kosten van eenETFzijn over het algemeenlager dande kosten van eenbeleggingsfonds.

Dat komt doordat het beleggingsfonds actief beheerd wordt. Daarvoor zijnfondsmanagersnodig die geld kosten. Ook worden er bij beleggingsfondsen meer transacties verricht, waardoor detransactiekostenhoger worden.

Bij ETF’s hoevengeen dure fondsmanagersaangesteld te worden, omdat de ETF simpelweg een index volgt en geen aandelen hoeft te selecteren. Dit scheelt een hoop in de kosten.

Aangezien kostendirect invloedhebben op je rendement, is het verstandig om dit verschil in je achterhoofd te houden.

Verhandelbaarheid

ETF’s zijn, net als aandelen,de hele dag verhandelbaar(gedurende de openingstijden van de beurs). Beleggingsfondsen kun je daarentegen maaréén keer per dagaan- of verkopen. Dat kan op een vast tijdstip, tegen deintrinsieke waardevan het fonds.

ETF’s hebben dus eenhogere verhandelbaarheiddan beleggingsfondsen. Daardoor hebben ze meer flexibiliteit.

Transparantie

Als laatste zit er nog een verschil tussen detransparantievan een ETF en een beleggingsfonds. Bij een ETF kun je vaak veel makkelijker zien in welke aandelen of obligaties wordt belegd. Zo weet je precies waarin je belegt.

Onthoud wel, dat een ETF zowel eenfysiekeals eensynthetische structuurkan hebben. Bij een fysieke ETF volgt de ETF simpelweg (voor een groot deel) dezelfde producten als de index. Bij een synthetische ETF wordt het rendement van de index zo nauwkeurig mogelijk gevolgd, maar niet per se met dezelfde aandelen en obligaties. Let hierop bij het kiezen van een ETF.

Meer hierover lees je in ons artikelFysieke replicatie en synthetische replicatie bij ETF’s.

Bij een beleggingsfonds is de transparantie over waarin het fonds belegt vaakeen stuk lager. De grootste posities van het fonds worden wel vrijgegeven, maar de kleinere posities zijn een stuk moeilijker te achterhalen. Je weet dan niet precies waarin jouw geld wordt belegd.

Dus, wat is het beste?

De verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen zijn duidelijk. In welk product kun je nu het beste beleggen? Dat is afhankelijk van jouwpersoonlijkebeleggingsstrategie en filosofie.

Gaat jouw voorkeur uit naarpassief beleggen, dan zijn ETF’s de beste keuze voor jou. Voel je meer vooractief beleggen, maar heb je zelf geen tijd om dat te doen? Dan kun je voor een beleggingsfonds kiezen.

Ook kun je je keuze laten afhangen van de kosten en transparantie. Hier hebben ETF’s het voordeel: de kosten zijnlageren je weetprecieswaarin je belegt.

De verhandelbaarheid speelt vaak een minder grote rol. Dat komt doordat je als ETF-belegger of fondsbelegger meestal toch niet meerdere keren per dag wilt aan- of verkopen.

De keuze tussen ETF’s en beleggingsfondsen hangt dus af van jouw voorkeur.

Beleggen in ETF's bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen door onslaten beleggenin geselecteerdeindexfondsenenETF’s. Wij kiezen ervoor om je vermogen goedgespreidte beleggen induurzameETF’s, met focus op delange termijn. Je kunt je vermogen al laten beleggen vanaf €7.500.

Wil je weten wat Axento vermogensbeheer voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan.

Deel via social media:

Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6707

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.