Waarom beleggen in ETF? Top 5 redenen! – Finance Monkey (2024)

Als je leest over beleggen, dan hoor je vaak de term ETF voorbij komen. Het is een hot topic! We zien de ETF markt dan ook kwartaal op kwartaal stijgen. Inmiddels is de Europese ETF markt goed voor zo’n€1.050 miljard belegd vermogen (januari 2021). Maar waarom is dat? In dit artikel gaan we het daar over hebben!

Inhoudsopgave

Wat zijn ETFs?

ETFs zijn Exchange Traded Funds, ook vaak trackers genoemd. Met dit product kun je makkelijk beleggen in een gehele index, zoals bijvoorbeeld de AEX of een sector, thema of regio specifieke index. Je kunt een ETF zien als een mandje met daarin een aantal verschillende aandelen of obligaties. Maar ook meer exotische varianten zijn beschikbaar, zoals ETFs in grondstoffen (olie of goud bijvoorbeeld). Het doel van een ETF is om jou als belegger hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende index.

Lees verder onder de advertentie

De top 5 redenen om te beleggen in ETF

ETFs zijn een gemakkelijk beleggingsinstrument om mee te beginnen met beleggen. Beleggen in ETF zorgt voor een goede spreiding binnen de portefeuille. Verder kenmerkt een ETF zich in de lage kosten van het product en hoge lange-termijn rendementen, tegen een relatief laag risico.

Laten we in detail kijken naar de redenen waarom beleggen in ETFs zo populair is.

1. Makkelijk hogere spreiding

Het beleggen in ETFs zorgt ervoor dat je op een makkelijke manier meer spreiding aan kunt brengen binnen je beleggingsportefeuille. Dit komt doordat een ETF zelf vaak veel verschillende aandelen of obligaties onderliggend heeft. Het hangt natuurlijk van de ETF die je selecteert af hoe goed deze spreiding is. Let hierbij dan ook op regio’s en verschillende sectoren. Daarnaast is de hoeveelheid aandelen onderliggend aan de ETF een goede indicatie van de spreiding die de ETF biedt.

2. Lage kosten

ETFs kennen doorgaans erg lage management kosten, deze liggen vaak tussen de 0,1% en 0,5%. In vergelijking vraagt een beleggingsfonds vaak meer dan 1% aan kosten. Dit komt doordat beleggingsfondsen actief beheerd worden, waar dit bij ETFs passief is. Deze lage kosten maken ETFs een goedkope manier om te beleggen, en daarmee ook meteen veel spreiding aan te brengen binnen je beleggingsportefeuille.

3. Lager risico

Doordat van nature ETFs meerdere aandelen onderliggend hebben, is het een beleggingsinstrument welke een lager risico heeft. Gaat het met 1 van de aandelen niet goed, dan kunnen andere aandelen binnen de ETF het verlies goed maken. Hierbij is het dan wel weer belangrijk om te letten op die spreiding tussen sectoren.

Vaak zijn er economische situaties die een sector als geheel treffen. Wil je toch een ETF met een sector focus aanhouden, zorg er dan voor dat je ook ETFs met een focus op andere sectoren binnen je beleggingsportefeuille aanhoudt zodat je wel die spreiding blijft hebben. Spreiding over meerdere landen en sectoren zorgt namelijk voor een lager risico. Je hebt dan minder exposure op 1 specifieke sector, waardoor je beleggingsportefeuille schommelingen in de markt beter kan opvangen.

4. Eenvoudig instappen met beleggen

Als je voor het eerst wilt beginnen met beleggen, dan kan de hoeveelheid informatie die op je af komt nogal overweldigend voelen. Het analyseren van losse aandelen, welke is goed om te kopen en welke niet? Hoe krijg ik die spreiding in m’n portefeuille dan goed? Laat staan dat wanneer je spreiding wilt aanbrengen via het beleggen in losse aandelen dit vaak lastig gaat met een laag instap bedrag. Dat is een stuk makkelijker gemaakt door ETFs.

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je via het beleggen in ETFs al voor zo’n €80 beginnen en koop je daarmee een klein percentage van meer dan 2.500 aandelen (afhankelijk van de ETF die je kiest natuurlijk!). Je hoeft dan niet langer meer na te denken over het selecteren van juist dat ene goede aandeel, maar weet dat je meedingt in het excelleren van die 2.500 aandelen. Hiervoor is het dan ook vaak makkelijk om te beginnen met een ETF welke wereldwijde spreiding heeft (persoonlijke favoriet: VWRL!).

5. Beter lange-termijn rendement dan individuele aandelen

Wanneer een index wordt gevolgd, leidt dit op de lange termijn vaak tot hogere rendementen dan bij het selecteren van individuele aandelen. Elk half jaar wordt een analyse uitgevoerd op S&P indices / Down Jones versus beleggingsfondsen. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat in Europa zo’n 95% van de beleggingsfondsen slechter presteert dan de benchmark over een periode van 10 jaar (zie rapport mid-2020). Ben je dus aan het beleggen voor de lange termijn, dan zijn ETFs een goede optie.

Persoonlijk heb ik zelf niet het gevoel beter aandelen te kunnen selecteren dan bijvoorbeeld een beleggingsfonds dit kan. Daar werken hoog opgeleide mensen met veel kennis, welke ook veel analyse mogelijkheden tot hun beschikking hebben. Als een beleggingsfonds het niet beter kan doen dan de index, waarom ik dan wel? Ik kies daarom liever voor ETFs, ik wil namelijk dat hoge rendement op de lange termijn.

En? Is beleggen in ETFs iets voor jou?

Als je het gevoel hebt dat beleggen in ETFs iets voor jou is, maar je nog wat hulp nodig hebt om er mee aan de slag te gaan, geef je dan op voor mijn cursus beleggen in ETFs! Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de cursus.

Waarom beleggen in ETF? Top 5 redenen! – Finance Monkey (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6411

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.