Wat is het maximale verlies bij ETF beleggen? - Finansjaal (2024)

Vaak wordt beleggen in ETF’s gezien als veiliger dan beleggen in aandelen. Logisch, want door middel van ETF’s kun je makkelijker voor een goede spreiding zorgen. Dit betekent echter niet beleggen in ETF’s zonder risico is. In dit artikel kijken we daarom wat het maximale verlies is dat je kunt hebben bij ETF beleggen.

Inhoud van dit artikel

  1. Winst en verlies bij een ETF
  2. Het maximale verlies bij ETF beleggen
    • Aandelen of obligaties
    • Spreiding
    • Leveraged ETF’s
  3. Kan een ETF negatief worden?
  4. Conclusie: het maximale verlies bij een ETF

Winst en verlies bij een ETF

Om te kijken naar het maximale verlies dat je bij een ETF kunt hebben moet je eerst begrijpen hoe je winst en verlies kunt hebben bij een ETF.

Met winst en verlies bedoelen we in dit artikel de koersschommelingen van een ETF. Je kunt daarnaast ook geld verdienen met een ETF door het ontvangen van dividend of rente, maar dit laten we nu buiten beschouwing.

Het gaat dus om de koers (prijs) van een ETF die kan veranderen door veel verschillende redenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een financiële crisis, een technologische ontwikkeling in een bepaalde sector of de verandering van de politieke situatie in een bepaalde regio.

Veel factoren kunnen invloed hebben op hoeveel mensen over hebben om in de ETF te investeren. Door de simpele werking van vraag en aanbod verandert hierdoor ook de koers van een ETF.

Het maximale verlies bij ETF beleggen

De koers van een ETF kan dus door veel verschillende invloeden veranderen. Maar wat is het maximale verlies dat je kunt hebben bij ETF beleggen?

Wat het maximale verlies is van een ETF dat hangt af van een aantal factoren. We zullen de belangrijkste benoemen. Al deze punten samen hebben invloed op hoe risicovol een ETF is.

Bekijk ons artikel over het risico bij ETF beleggen voor alle mogelijke risico’s.

Aandelen of obligaties

Allereerst is er een belangrijk verschil tussen ETF’s die aandelen of obligaties bevatten. Over het algemeen zijn obligaties minder risicovol dan aandelen.

Dit betekent echter ook dat ETF’s met aandelen vaak een hoger rendement hebben dan obligatie ETF’s. Het is namelijk niet realistisch om een hoog rendement te hebben zonder risico.

Spreiding

In theorie is het maximale verlies van een ETF 100%, net zoals bij aandelen. Wanneer alle bedrijven in de ETF failliet gaan dan is de ETF zelf ook niets meer waard. Bij een ETF met honderden, soms wel duizenden, bedrijven is dit echter onwaarschijnlijk.

Dit is ook de reden dat een goede spreiding belangrijk is. Hoe beter de spreiding van een ETF, hoe kleiner het maximale verlies zal zijn.

Toch kan het maximale verlies bij een goed gespreide ETF toch behoorlijk groot zijn. Om dit iets duidelijker te maken zullen we de AEX index en de S&P 500 index als voorbeeld nemen.

De AEX index is een index met de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs. Wanneer we kijken naar het historisch rendement van de AEX zien we dat het rendement -52,32% was in het slechtste jaar (periode 1983 – 2021).

De S&P 500 bevat de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. De spreiding is dus al wat beter dan bij de AEX. In de periode 1957 tot 2021 was het -37,22% in het slechtste jaar.

Zelfs met een redelijk goede spreiding ontkom je dus niet aan een grote daling wanneer je volledig belegt in aandelen.

Leveraged ETF’s

Ten slotte bestaan er ook leveraged ETF’s. Door middel van leveraged ETF’s kun je met een hefboom beleggen. Dit kan bijvoorbeeld een hefboom van 2 of 3 zijn.

Wanneer je belegt in een leveraged ETF dan worden koersstijgingen en koersdalingen veel heftiger. Een koersstijging van 5% wordt al 15% bij een 3x leveraged ETF. Voor een daling geldt hetzelfde.

Zoals we zojuist hebben gezien zijn er grote koersdalingen mogelijk bij het beleggen in aandelen. Bij een koersdaling van 33,33% gaat een 3x leveraged ETF dus -100%. In dat geval verlies je alles wat je in die ETF hebt geïnvesteerd.

Bij een leveraged ETF moet dit echter wel op één dag gebeuren. De hefboom wordt namelijk elke dag gereset. De voorbeelden die we eerder hadden genoemd waren negatieve rendementen gemiddeld over een heel jaar. De kans dat de koers met 33,33% daalt op één dag is kleiner, maar toch aanwezig.

Kan een ETF negatief worden?

Nee, de koers van een ETF kan niet negatief worden. Zoals we zojuist hebben gezien kan een ETF wel naar nul gaan. Wanneer de ETF op nul beland kan de ETF niet verder dalen, net zoals een aandeel ook niet verder kan dalen wanneer een bedrijf failliet gaat. Het grootste verlies dat je kunt hebben met een ETF is dus 100%.

Conclusie: het maximale verlies bij een ETF

Het verlies bij ETF’s kan dus behoorlijk groot zijn. Wanneer we kijken naar historische resultaten kunnen vooral aandelen erg diepe dalen hebben. Zelfs bij indexen met een goede spreiding zijn rendementen van -30% tot -50% mogelijk.

Een verlies van 100% komt eigenlijk vooral voor bij leveraged ETF’s. Je belegt in dat geval met een hefboom. Bij een hefboom van 3x heb je alleen verlies van 100% wanneer de koers met 33,33% daalt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

Wat is het maximale verlies bij ETF beleggen? - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6265

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.