Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen? (2024)

Beste Happy Investor, in dit kennisartikel gaan we het hebben over indexbeleggen. Niet alleen leg ik uit waarom indexbeleggen de meest slimme keuze is voor de meerderheid van particuliere beleggers. Ook gaan we het uitgebreid hebben over hoe te beginnen met indexbeleggen. Een goede start is namelijk essentieel, en er zijn helaas te veel mensen die geld verliezen terwijl zij kiezen voor beleggen in indexfondsen. Iets wat over het algemeen wordt gezien als minder risicovol. Maar beleggen kent altijd risico’s, en wie fouten maakt verliest geld.

Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe je het beste kan beginnen met indexbeleggen.

Inhoudsopgave:

Wat is een Indexfonds en waarom erin beleggen?
Hoe Indexbeleggen: 5 stappen voor succes

  1. Zelf Indexbeleggen of uitbesteden?
  2. Het rendementsdoel
  3. Indexfondsen selecteren op basis van het gewenste rendement
  4. Indexfondsen aankopen
  5. Het verkopen van Indexfondsen

Indexbeleggen tips: twee krachtige principes

Wat is een Indexfonds en waarom erin beleggen?

Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen? (1)

Een indexfonds kan je zien als een mandje met daarin meerdere aandelen. Daarbij maakt het indexfonds een gewogen gemiddelde van alle aandelen binnen dat mandje. Typisch gezien heb je per land meerdere indexfondsen, waarbij er altijd een onderverdeling in klassen is. Je kan het vergelijken met voetbal, waarbij je verschillende divisies hebt met uiteraard de eredivisie als hoogst haalbare. Wanneer we dit doortrekken naar beleggen is de AEX indexfonds de eredivisie van Nederland onder het beleggen. In de AEX zit een samenstelling van de grootste Nederlandse bedrijven. Wanneer 90% van deze bedrijven in waarde toenemen, en 10% in waarde daalt, zal de AEX doorgaans stijgen. Bijgevolg ontvang jij bij een belegging positief rendement. Tot slot, een groter bedrijf zal een sterkere invloed uitoefenen op de gemiddelde prijs (van de AEX) dan een kleiner bedrijf.

In bovenstaande uitleg bevindt zich het antwoord op het waarom beleggen in indexfondsen. Wie kiest voor indexbeleggen, kiest ervoor om te investeren in markteconomie (van dat land). Gaat het goed met Nederland en haar bedrijven? Dan zal de AEX in waarde stijgen. Bij indexbeleggen lift je dus mee op de economie, en dat is een slimme keuze voor de meerderheid van particuliere beleggers. Immers, wanneer je niet in de markteconomie investeert probeer je de “markt te verslaan”. In dit laatste schuilt veel meer risico tot geld verlies.

Waarom vele particuliere beleggers falen bij “beat the market”

Wie beter wilt presteren dan de markteconomie (indexbeleggen), zal andere beleggingstactieken moeten toepassen. Veelal betekent dit door te gaan beleggen in individuele aandelen of meer specialistischere ETFs. Deze tactiek vraagt echter om veel kennis en ervaring. Want beleggen in individuele aandelen is alleen succesvol als je de grote winnaars eruit haalt. Met andere woorden: hiervoor heb je gevorderde kennis nodig van strategische- en financiële bedrijfsanalyse. De meerderheid van Nederland heeft dit niet, en daarom is het slimmer voor deze mensen om te investeren in de markteconomie middels indexfondsen. Op die wijze heeft men een hogere kans op hoger rendement. Immers, wie kiest voor individuele aandelen en slechte keuzes maakt zal geld verliezen.

Samengevat: indexbeleggen biedt minder risico en is daarmee meer geschikt voor particuliere beleggers met minder kennis en/of ervaring. Bovendien leent indexbeleggen zich tot meer passieve belegging. Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Nu heb ik zelf vele jaren ervaring in beleggen. Tevens heb ik een masteropleiding in Strategie & Organisatie. En tot slot ben ik een zakenman en ondernemer. Dankzij deze combinatie heb ik genoeg kennis en ervaring tot het maken van gedegen strategische- en financiële bedrijfsanalyses. Wat heb jij hieraan? Wel nu, om mijn kennis te delen met anderen heb ik de Happy Investors Community opgericht. Hierin vind je meer dan 70 uur aan lesmateriaal om te winnen met beleggen (voor hoger rendement). Maar ook krijg je onbeperkte coaching tot beleggen.

Meer weten? Klik dan op deze link met meer informatie over Happy Investors Community.

Hoe Indexbeleggen: 5 stappen voor succes

Hoe beginnen met indexbeleggen? In de onderstaande 5 stappen leg ik je helder en concreet uit waar je aan dient te denken alvorens te starten. Let er op dat goede voorbereiding het halve werk is. Het is erg verleidelijk om direct te starten, al is dat niet slim. Het doel van indexbeleggen is om winst te maken dankzij positief rendement. Hierbij dienen we te allen tijde geld verlies te voorkomen, omdat dit anders weer veel tijd kost om het goed te maken.

Bereid je daarom goed voor. Deze 5 stappen helpen je bij meer succesvol indexbeleggen.

1. Zelf Indexbeleggen of uitbesteden?

Nu denk je wellicht ‘natuurlijk wil ik zelf beleggen!’. Maar zo natuurlijk is dat echter niet. Bedenk goed dat je bij zelf beleggen ook vele valkuilen kan begaan. Denk ook aan de vele beleggingsrisico’s die er zijn, met mogelijk geld verlies als gevolg. Wel is het zo dat je bij zelf indexbeleggen hoger rendement kan behalen dan bij uitbesteding. Dit gaat echter wel alleen op voor zij die enige (gevorderde) kennis hebben. Ben jij een totale beginner? Dan is het wijs om eerst veel te leren, alvorens je jouw zuurverdiende geld op het spel zet. Bovendien, denk niet dat indexbeleggen zonder risico is! Zo gaan we hieronder zien dat er ook vele voorbeelden van “slechte” indexfondsen zijn.

Het laten beleggen door professionals is daarom zo gek nog niet. Bij laten beleggen is het te verwachtte gemiddelde rendement circa de 5 – 8% per jaar (afhankelijk van je keuze). Het reële rendement is dan 3 – 6% (vanwege 2% inflatiecorrectie). Als je dit vergelijkt met de markteconomie, is het jaarlijkse gemiddelde rendement van de S&P 8%, wat hoger is. Maar, bij laten beleggen kiezen zij voor een mix van zowel indexfondsen, ETFs, individuele aandelen en obligaties. Dit laatste is meer gespreid dan een enkele indexfonds, en daarmee neemt het risico af.

Vergelijk bijvoorbeeld eens de verschillen tussen DEGIRO vs. BinckBank. Voor vele particuliere beleggers met weinig kennis is laten beleggen gewoon veel slimmer…

Een laatste voordeel aan laten beleggen is dat het 100% passief is. Vergelijk het met vastgoedfondsen. Je investeert je geld en mag jaarlijks zo’n 5 – 7% rendement verwachten zonder hier iets voor te doen. Kiezen voor de beste vastgoedfondsen kan daarom eveneens een alternatief zijn tot indexbeleggen.

2. Het rendementsdoel

Wanneer je besluit om zelf te starten met indexbeleggen, is allereerst de vraag wat het doel is. Zonder doel heb je geen richting, en weet je ook niet welke keuzes je moet maken om het gewenste eindresultaat te behalen. Dit is een cruciaal inzicht dat vaak wordt vergeten. Zo heb ik op de Happy Investors Community een zeer handige rekentool beschikbaar gesteld. Dankzij deze rekentool kan je berekenen wat je exact moet doen om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Stel dat je 10% rendement wilt behalen. 10% ligt hoger dan het gemiddelde rendement bij indexbeleggen, wat 8% is. Dit betekent dat je meer risico moet nemen, om hoger te scoren dan die 8%. Onthoud dat theoretisch gezien geldt dat: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. In de praktijk is het echter mogelijk om je risico te verlagen, terwijl je het rendement verhoogt. Wederom is dat een cruciaal inzicht die members van de Happy Investors Community tot zich eigen maken. Maar dat ter zijde, als je deze kennis niet hebt zal je daarom hoger risico moeten nemen om hoger rendement te behalen.

Naast rendement en risico, is ook de looptijd erg belangrijk. Mijn algemene advies is om altijd te kiezen voor lange termijn beleggen. Denk daarbij aan minimaal 10 jaar. Of dat nu bij indexbeleggen of individuele aandelen is, dat maakt niet uit. Hoe langer de looptijd, hoe lager het risico dat je verlies moet nemen bij grote aandelencrashes. Bovendien kan een langere looptijd leiden tot exponentieel rendement dankzij het compound interest effect (daar straks meer over). Dit krachtige effect is een zeer sterk argument waarom beleggen voor jongeren zo noodzakelijk is. Immers, wie 30 jaar de tijd heeft om haar beleggingen te laten groeien, kan zeer welvarend tot aan miljonair worden. En dat met een klein, maandelijks bedrag!

3. Indexfondsen selecteren op basis van het gewenste rendement

Heb je het gewenste, jaarlijks rendement bepaald? Mooi, dan wordt het tijd om de juiste indexfondsen te selecteren. Waarom dat nodig is bij indexbeleggen? Omdat niet ieder indexfonds even succesvol is. Laten we eens enkele treurige voorbeelden bekijken.

Japanse indexfonds Nikkei

Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen? (4)

Wie in het jaartal 2000 had geïnvesteerd in de Japanse indexfonds Nikkei, had na twintig jaar een rendement van 20% geboekt. Hier dient echter ook nog de inflatie te worden meegerekend, waardoor het reëel rendement negatief wordt. Dat betekent dat je na twintig jaar verlies hebt gemaakt op het geïnvesteerde bedrag in 2000. En dat niet alleen. Ook heb je potentiele winsten uit betere beleggingen misgelopen. Immers, je kan iedere euro maar een keer besteden.

Nederlands indexfonds AEX

Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen? (5)

Je zou wellicht denken dat Nederland het veel beter zou doen. Maar ook de Nederlandse economie op basis van haar indexfonds de AEX doet het niet goed. Sterker nog, wie in 2000 had geïnvesteerd hard na twintig jaar een rendementsverlies van 12%. En daar moet de inflatie nog bij! Dat is dus een hele slechte investering gebleken.

Dit is nu net het probleem. Mensen denken dat er geen risico is bij beleggen in ETFs en indexfondsen. Maar risico is er altijd, en de kans tot geld verlies is aanzienlijk groter dan je wellicht denkt. Des te meer is er noodzaak aan in jezelf investeren door het opdoen van kennis. Volg bijvoorbeeld eens een goede cursus ETF beleggen, zodat je winst kan maken in plaats van verlies. Waarom zou je het wiel opnieuw willen uitvinden?

Hoe Indexbeleggen met hoog rendement?

Je ziet dat de keuze tot een bepaalde indexfonds slecht kan uitpakken. Maar hoe kan je dan wel succesvol indexbeleggen en hoog rendement halen? Hieronder geef ik je enkele richtlijnen.

Krimpende vs. groeiende economieën

Op lange termijn is een indexfonds een reflectie van de landelijke economie. Kies voor groeiende economieën, en vermijd krimpende economieën. Allereerst doe je dit door logisch na te denken. Welke economieën gaan de komende tien jaar groeien? En welke groeien harder dan de rest? Daarnaast zijn er economische factoren waarbij je rekening dient te houden. Denk aan statistieken zoals handel, BNP, bevolkingsgroei, et cetera.

Macro-economische factoren

Een cruciaal inzicht uit het boek Why Nations Fail is dat inclusieve economieën op de lange termijn meer economische groei realiseren dan exclusieve economieën. Ik adviseer je dit boek te lezen, alleen al maar omdat het een wonderlijk inzicht geeft in de historische ontwikkeling van rijke en arme landen. In relatie tot indexbeleggen moet je letten op hoe een land haar economie stimuleert te groeien. Daarbij is kapitalisme een krachtige economische motor. Ook de innovatiegraad is van belang. En tot slot mogen we de belastingen niet vergeten…

Globalisering

Welke landen gaan de komende jaren het meest profiteren van globalisering? Wereldwijde handel is een krachtige stimulans voor een land om haar economie te laten groeien. Een land met veel internationale bedrijven zal daarom meer profiteren van globalisering.

Uiteraard zijn er nog andere factoren. Waar het om gaat is dat je de winnaars kiest, en alle losers vermijdt. Nogmaals, dit alles vergt jarenlange ervaring en gevorderde kennis in beleggen, ondernemen en de economie. Als jij wilt leren van mijn jarenlange ervaring en expertise, sluit je dan aan op de Happy Investors Community. Het is de beste investering die je kan doen. Niet alleen omdat je het op korte termijn snel terugverdient, maar ook omdat je door mijn lessen en inzichten leert hoe je op lange termijn rijk kan worden.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

4. Indexfondsen aankopen

Eenmaal de indexfondsen geselecteerd, wordt het tijd om deze te kopen. Het aankopen an sich is relatief eenvoudig. Hiervoor kan je kiezen voor ETFs, waarbij je indirect een aandeel koopt in de gewenste index. Hoe dat precies werkt, leer je in dit artikel over beleggen in ETF.

Zover het makkelijke gedeelte. Wat moeilijker is, is het bepalen van je beleggingsstrategie. Ook dit is weer iets wat op de community terugkomt. Een goede belegginsstrategie zorgt namelijk voor hoger rendement, en verkleint de kans tot verlies. Om je in dit artikel op weg te helpen, behandel ik hieronder een paar elementen uit een beleggingsstrategie.

Het aankoopmoment

Het aankoopmoment is bepalend voor verlies of winst. Stel, je gaat investeren in een heel sterk bedrijf of indexfonds. Je weet zeker dat dit bedrijf of indexfonds de komende tien jaar gaat groeien. Echter, je kijkt niet goed naar de huidige prijs en vergeet dat dit bedrijf of indexfonds overgewaardeerd is. Dat betekent dat de prijs hoger is dan de intrinsieke waarde. Wanneer jij dit bedrijf of indexfonds vandaag koopt, betaal je een hoge prijs. Hierdoor zal je minder rendement kunnen maken, en neemt het risico tot verlies toe.

Frequentie van aankoop

Naast waardering, is ook de frequentie belangrijk. Ga je eenmalig beleggen, of kies je voor periodiek beleggen? Zo heeft periodiek beleggen weer andere voor- en nadelen.

Duratie en hoeveelheid

Tot slot, twee andere belangrijke factoren zijn de duratie en hoeveelheid. Duratie betekent de looptijd: hoelang ga je indexbeleggen? En de hoeveelheid is bepalend voor het eindresultaat. Kies je voor een grote som eenmalig beleggen, of voor kleine, maandelijkse inlegbedragen. Zo leert het interessante artikel over hoeveel maandelijks beleggen dat we niet veel geld nodig hebben om rijker te worden.

5. Het verkopen van Indexfondsen

In de literatuur lezen we veel terug over het aankoopmoment. Minder vaak komt het verkoopmoment naar voren. Terwijl de timing van verkopen mede belangrijk is voor het eindresultaat. Zo is er een sterke valkuil waarbij zelfs professionele beleggers de fout maken. Dan spreek ik over de fout om de winnaars te vroeg te verkopen, en de losers te lang vast te houden.

Om te bepalen wanneer je wilt verkopen, is geheel afhankelijk van je beleggingsstrategie. Het belang van het verkoopmoment mag je echter niet onderschatten. Daarom komt dit ook terug binnen de Happy Investors Community en de online cursus beginnen met beleggen. Je wilt namelijk voorkomen dat je losers te lang aanhoudt en de winnaars te snel verkoopt.

Indexbeleggen tips: twee krachtige principes

Op mijn website vind je vele kennisartikels over investeren. Het is zeker goed om ook deze artikels te lezen om meer gevorderd te raken. In relatie tot indexbeleggen wil ik nog even kort twee krachtige principes met je behandelen. De eerste heet de opportuniteitskost, en het andere is rendement op rendement.

Opportuniteitskost: indexbeleggen vs. beleggingsportefeuille

Als belegger dien je altijd rekening te houden met de opportuniteitskost. Dit principe houdt in dat wanneer je voor A kiest, je niet langer B kan krijgen. Stel, je besluit om te kiezen voor 100% indexbeleggen. Je maakt goede keuzes en haalt jaarlijks 8% rendement. Stel dat een andere mogelijkheid een gediversifieerde beleggingsportefeuille is. Hiermee zou je 11% rendement hebben gehaald. De opportuniteitskost om te kiezen voor indexbeleggen is daarmee -3%.

Een ander voorbeeld is wanneer je kiest voor een vastgoedfonds. Laten we als voorbeeld vastgoedfonds Exporo kiezen. Zij hebben een unieke strategie waarbij het risicogehalte aanzienlijk lager ligt dan aandelen. Maar logischerwijze ligt het rendement ook iets lager, namelijk rond de 5,5%. In dit geval is de opportuniteitskost +2,5%, met als consequentie een hoger risicogehalte.

In de Happy Investors Community help ik mensen hoe je een gediversifieerde beleggingsportefeuille kan samenstellen met jaarlijks 8 tot 14% rendement, terwijl je het risico verkleint.

Rendement op Rendement

Tot slot is er het rendement op rendement effect. Dit krachtige principe is hoe rijke mensen alsmaar rijker worden. Het is een simpel doch zeer krachtig principe. In feite betekent het gewoon dat je iedere keer je rendement herinvesteert.

Stel, je hebt 10.000 euro geïnvesteerd en ontvangt 8% rendement. Je besluit om dit te herinvesteren. Het jaar daarop heb je 10.800. In dit geval ontvang je wederom 8% rendement. Ditmaal is het echter niet 800 euro, maar 864 euro. Nu is dit op een klein bedrag niet veel. Maar dankzij het principe rendement op rendement wordt dit bedrag ieder jaar groter en groter.

Meer hierover lees je in het artikel tips voor rendement.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Ik ben geen beleggingsadviseur. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je persoonlijk advies op maat willen, benader dan een beleggingsadviseur die onder toezicht AFM staat.

Indexbeleggen: waarom en hoe beginnen met indexfondsen? (2024)

FAQs

Hoe beginnen met indexbeleggen? ›

Stappenplan beleggen: waar begin je?
  1. Stap 1: Bepaal je doel. Een duidelijk doel geeft houvast, je weet waarvoor je belegt. ...
  2. Stap 2: Bedenk hoelang je het geld kunt missen. ...
  3. Stap 3: Bedenk hoeveel risico je wilt lopen. ...
  4. Stap 4: Kies voor zelf beleggen of laten beleggen. ...
  5. Stap 5: Kies waarin je wil beleggen.
24 Dec 2021

Waarom beleggen in indexfondsen? ›

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Dit is eenvoudig waardoor het minder risicovol is dan actief beleggen. En het is goedkoop waardoor het meer rendement oplevert dan actief beleggen. Er zijn veel verschillende soorten indexfondsen.

Hoe investeer je in index funds? ›

Het is niet nodig om losse aandelen van alle bedrijven in de index te kopen. Het beleggen in een index gebeurt namelijk via ETF's (Exchange Traded Funds), ook wel 'indextrackers' of 'trackers' genoemd. Door deze ETF's belegt u in alle aandelen uit een bepaalde index.

Hoe veilig is indexbeleggen? ›

Goede spreiding: door te beleggen in een indextracker of indexfonds verkrijgt u een belang in een hele index. Dit geeft een veel grotere spreiding dan bijvoorbeeld een mandje met individuele aandelen. Daardoor is indexbeleggen minder risicovol dan direct beleggen in aandelen of obligaties.

Waar kun je het beste in beleggen als beginner? ›

Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.

Waar kun je het beste een beleggingsrekening openen? ›

Bij de meeste partijen kunt u tegenwoordig online een (gratis) beleggingsrekening openen. Via Finner opent u eenvoudig een beleggingsrekening, of vraagt u een informatiepakket aan van de brokers van uw keuze. Zorg ervoor dat u een aantal gegevens bij de hand hebt, zoals NAW, BSN en kopie paspoort.

Wat is het beste indexfonds? ›

Wat zijn de beste indexfondsen? De beste indexfondsen volgens ons zijn: S&P 500, AEX, FTSE All world, DAX en S&P 500 Dividend Aristocrats. Dit zijn allemaal bekende indexfondsen met goede historische resultaten. Zeker wanneer je voor de lange termijn investeert, zijn dit goede indexfondsen.

Wat is het verschil tussen indexfonds en ETF? ›

Het grootste verschil tussen indexfondsen en ETF's zit hem in de handelssytematiek. Een ETF is net zoals een indexfonds eenmaal per dag verhandelbaar met het fondshuis op de intrinsieke waarde, die aan het einde van de dag wordt vastgesteld.

Wat is het verschil tussen een ETF en een indexfonds? ›

ETF & indexfonds: verschillen op een rij

Een indexfonds volgt altijd een beursindex, een ETF volgt vaak een beursindex, maar dat is niet verplicht. Een ETF wordt gedurende de dag continu verhandeld op de beurs, een indexfonds kun je één keer per dag kopen.

Wat is het risico van een ETF? ›

Twee soorten meer risicovolle ETF's zijn inversed en leveraged ETF's. Inversed en leveraged ETF's zijn beide voorbeelden van risicovolle ETF's omdat ze gericht zijn op (hoge) rendementen op de korte termijn. In zo'n geval wordt beleggen meer speculeren.

Hoe kan ik investeren in S&P 500? ›

Het is in theorie mogelijk om zelf alle aandelen van de S&P 500 te kopen en zo de index na te bootsen, maar in de praktijk is dat bijna niet te doen. Een manier waarop u kunt beleggen in de S&P 500 is met een actief beleggingsfonds of een tracker.

Welke ETF's kopen 2022? ›

Beste ETF voor 2022 | 5 ETF's die zeker de moeite waard zijn
  • Vanguard S&P 500 ETF (VOO)
  • SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD)
  • MSCI World Index (USD)
  • Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)
  • AEX GR ETF.
11 Aug 2022

Is Brand New Day betrouwbaar? ›

Is Brand New Day betrouwbaar? Absoluut! Brand New Day heeft een bankvergunning van de AFM en staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Jouw geld wordt bij een bewaarbedrijf ondergebracht, dus mocht Brand New Day financiële problemen krijgen dan heb jij daar geen last van.

Hoe veilig is beleggen in ETF? ›

Veilig beleggen met een ETF? Dit is redelijk veilig maar wel afhankelijk van waarin de ETF belegt. Met een ETF beleg je tenslotte automatisch in meestal een groep aandelen. Door in meerdere ETFs tegelijkertijd te beleggen stijgt de veiligheid simpelweg doordat de spreiding nog groter wordt.

Welke indexfondsen kiezen Degiro? ›

De 8 Beste ETF's Uit DEGIRO Kernselectie In 2021
  1. Vanguard S&P500. Ticker: VUSA. ...
  2. Vanguard All-World. Ticker: VWCE. ...
  3. VanEck Vectors Global Equal Weight. Ticker: TGET. ...
  4. iShares S&P 500. Ticker: ISSP. ...
  5. iShares Core MSCI World. ...
  6. Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF. ...
  7. iShares STOXX Global Select Dividend 100. ...
  8. Invesco Source Gold ETC.

Wat wordt steeds meer waard? ›

Hier zijn een paar items waarvan de waarde echt kan stijgen nadat je ze mee naar huis hebt genomen.
  • Vintage Apple Producten. ...
  • Zeldzame Vinyl. ...
  • Luxe Horloges. ...
  • Vintage Handtassen. ...
  • Sportmemorabilia. ...
  • NFTs. ...
  • Verzamelbare Skateboards.
11 Oct 2021

Hoe lang kun je leven van een miljoen? ›

Het effect van inflatie wordt vaak onderschat. Als je nu 1 miljoen euro aan vermogen hebt, is jouw koopkracht over 40 jaar, bij 2% inflatie, nog maar 445.000 euro.

Kun je met 500 euro beleggen? ›

Wanneer je 500 euro eenmalig investeert dan kun je op de lange termijn al duizenden euro's rendement hebben. Bij 500 euro per maand is dit honderdduizenden euro's. Het is echter wel belangrijk om te letten op je spreiding wanneer je gaat beleggen. Dit kun je makkelijk doen door te beleggen in ETF's of indexfondsen.

Waarom niet beleggen bij een bank? ›

Vaak rekenen banken echter wel hogere kosten dan een online broker. Zo kunnen de transactiekosten, servicekosten of beheerkosten hoog zijn en drukken op uw rendement. Bij een online broker zijn deze kosten vaak een stuk lager. Daarnaast heeft u bij een online broker vaak meer vrijheid.

Hoe beginnen met ETF? ›

Hoe kun je beginnen met beleggen in een ETF?
  1. Stap 1: beleggingsplan opstellen.
  2. Stap 2: een index kiezen.
  3. Stap 3: een ETF portefeuille samenstellen.
  4. Stap 4: een broker kiezen.
  5. Stap 5: monitoren en herbalanceren.
14 Jul 2022

Waarin beleggen bij hoge inflatie? ›

Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.

Welke ETF voor lange termijn? ›

De ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is een goed voorbeeld van een ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio's is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding.

Wat is de beste broker in Nederland? ›

DEGIRO verkozen tot beste online broker van Nederland. In ruim 86 internationale brokeronderzoeken wordt DEGIRO als beste en goedkoopste manier genoemd om online te beleggen.

Wat is verschil tussen ETF en tracker? ›

De verschillen tussen een index tracker en een ETF

Dat verschil zit hem in waarin belegd wordt. Een index tracker en het woordje index zegt het eigenlijk al belegd uitsluitend in een bekende index zoals de AEX, DAX of Dow Jones. Een ETF bestaat uit een groepje aandelen niet zijnde een bekende index.

Wat is het belangrijkste verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF? ›

Het belangrijkste verschil tussen actieve beleggingsfondsen en ETF's is de beleggingsstrategie van de producten. Een ETF is een voorbeeld van passief beleggen en in een beleggingsfonds wordt meestal actief belegd.

Hoe beleg je in een ETF? ›

Hoe beleg je in een ETF? Je kan beleggen in ETF's via brokers. Een broker is een beurshandelaar en kan zowel op een persoon of een bedrijf slaan. Via een broker kun je als particulier op de beurs aandelen en obligaties kopen en verkopen.

Welke index zijn er? ›

Wie stelt indices samen?
  • Euronext: AEX Index, AMX Index en ASCX Index;
  • S&P Dow Jones Indices: Dow Jones Index en S&P 500 Index;
  • MSCI: MSCI World Index en MSCI All Countries World Index;
  • STOXX: EuroStoxx 50 en EuroStoxx 600;
  • Bloomberg: Bloomberg All Commodities Index en Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond Index;
15 Sept 2021

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF? ›

ETF's zijn voor veel beleggers voordelig. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn de handelsflexibiliteit, brede marktblootstelling en relatief lage kosten. Flexibiliteit: Zoals gezegd handelen ETF's als aandelen, waardoor ze flexibeler zijn in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen.

Waarom investeren in een ETF? ›

ETFs zijn een gemakkelijk beleggingsinstrument om mee te beginnen met beleggen. Beleggen in ETF zorgt voor een goede spreiding binnen de portefeuille. Verder kenmerkt een ETF zich in de lage kosten van het product en hoge lange-termijn rendementen, tegen een relatief laag risico.

Hoe komt de prijs van een ETF bepaald? ›

ETF's worden op de beurs verhandeld, waarbij de marktprijs wordt bepaald door de waarde van de posities van het fonds, alsmede door vraag en aanbod van het ETF op de markt.

Kan je een ETF altijd verkopen? ›

ETF's kunnen op elk moment tijdens normale beurstijden worden verhandeld, met gebruik van alle gebruikelijke transactiemethoden voor aandelen (zoals marktorders, limietorders, stoporders, short verkopen en op prolongatie kopen).

Kan een ETF negatief worden? ›

Kan een ETF negatief worden? Nee, de koers van een ETF kan niet negatief worden.

Hoeveel dividend krijg ik ETF? ›

Beleggers in een uitkerend ETF hebben recht op alle dividenduitkeringen uit hun fonds, minus fees en kosten. Dividend wordt ten minste eens per jaar uitgekeerd, maar dit kan ook vaker. De meeste obligatie-ETF's keren eens per kwartaal of eens per maand dividend uit.

Hoeveel kost 1 aandeel S&P 500? ›

Live koersen van top-100 aandelen S&P 500
S&P 5003.693,23022-09-2022
NaamHuidigTijd
AMEX140,26013:03
AMGEN226,97013:00
APPLE150,43013:00
22 more rows

Welke S&P 500 moet ik kopen? ›

Bij het kiezen van het beste S&P 500-indexfonds is het daarom beter om ze te vergelijken op basis van de kosten die ze in rekening brengen. Het goedkoopste S&P 500 indexfonds is de Vanguard ETF, die slechts een jaarlijkse kostenratio van 0,03% heeft.

Hoeveel rendement S&P 500? ›

Rendementen
JaarGross returnNet return S&P 500 EWI
2018-4,4%-8,2%
201931,5%28,4%
202018,4%12,1%
202128,7%29,0%
13 more rows

Wat is een veilige belegging? ›

Staatsobligaties - obligaties kopen wordt gezien als een relatief veilige manier van beleggen. Als de aandelenmarkten dalen, vluchten beleggers doorgaans in staatsobligaties van veilige landen. Dit schuldpapier leverde altijd een zo goed als risicovrij rendement op.

Hoeveel ETF's in portefeuille? ›

Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel ETF's je nodig hebt in je ETF portefeuille. Het is helaas niet mogelijk om daar een simpel antwoord op te geven. In sommige gevallen heb je al een goede spreiding met één enkele ETF terwijl je in andere gevallen meerdere ETF's nodig hebt.

Welke ETF hoogste dividend? ›

Wat is de beste dividend ETF in DEGIRO kernselectie? De beste hoog dividend ETF in DEGIRO kernselectie is de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF. Deze ETF keerde een gemiddeld dividendrendement uit van 3,9% over de afgelopen 12 maanden (Q2 2021 tot en met Q1 2022).

Hoeveel rente bij Brand New Day? ›

De rente: 0,00% per jaar.

Wie is de eigenaar van Brand New Day? ›

Brand New Day is in 2010 opgericht door Kalo Bagijn en Thierry Schaap. Zij hebben ruime ervaring in de financiële dienstverlening, want in 2000 richtten zij ook BinckBank op.

Wie zit achter Brand New Day? ›

Kalo Bagijn, oprichter en CEO Brand New Day: 'De verkoop van de PPI past in onze geschiedenis van ondernemerschap. Naast de verkoop van de PPI zijn wij afgelopen maand ook gestopt met onze levensverzekeraar om ons met onze bank volledig te gaan richten op de particuliere markt voor sparen en beleggen voor later.

Waarom niet investeren in ETF? ›

Beperkte zeggenschap. Als belegger heb je doorgaans weinig te zeggen over de individuele aandelen die een ETF volgt. Wil je bepaalde bedrijven of sectoren mijden, bijvoorbeeld vanuit morele overwegingen, dan is dat een stuk moeilijker dan wanneer je in individuele aandelen investeert.

Welke ETF moet ik kiezen? ›

Bij het kiezen van de beste ETF in 2022 moet je op een paar punten letten:
  • De ETF moet zo goedkoop mogelijk zijn. ...
  • In het verlengde van het vorige punt: de ETF moet zo min mogelijk last hebben van dividendlekkage. ...
  • De ETF moet de onderliggende aandelen echt in bezit hebben. ...
  • De ETF moet wereldwijd gespreid zijn.
14 Jul 2022

Hoe maandelijks beleggen in ETF? ›

Wanneer je maandelijks goedkoop wil beleggen in een ETF dan is het belangrijk om te kijken naar een broker met de laagste transactiekosten. Je gaat namelijk elke maand een transactie doen. Wanneer de kosten per transactie hoog zijn dan kan het dus een behoorlijke impact hebben op je rendement.

Hoe vaak gratis ETF DEGIRO? ›

De kernselectie van DEGIRO is een selectie van bepaalde trackers/ETF's. Deze zijn eenmalig per kalendermaand gratis aan te schaffen. Hoe werkt DEGIRO kernselectie? In de kernselectie van DEGIRO kun je één keer per kalendermaand ETF's aanschaffen zonder transactiekosten.

Wat is de beste S&P 500 ETF? ›

Samenvatting beste S&P 500 ETF
NaamKostenAantal bedrijven
Invesco S&P 500 UCITS ETF0,05%500
Vanguard S&P 500 UCITS ETF0,07%500
Amundi S&P 500 ESG UCITS ETF0,12%300
SPDR Portfolio S&P 500 ETF0,09%500
1 more row
11 Aug 2022

Hoeveel gratis transacties DEGIRO? ›

Het komt erop neer dat je tweede transactie gratis is, mits deze meer dan 1.000 EUR groot is én je dezelfde kant op handelt als de eerste transactie. Dus kocht je eerder deze maand een ETF, dan kan je nu (mist je meer dan 1.000 EUR inlegt) nog een keer gratis kopen.

Welke ETF's kopen 2022? ›

Beste ETF voor 2022 | 5 ETF's die zeker de moeite waard zijn
  • Vanguard S&P 500 ETF (VOO)
  • SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD)
  • MSCI World Index (USD)
  • Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP)
  • AEX GR ETF.
11 Aug 2022

Welke indexfondsen kiezen Degiro? ›

De 8 Beste ETF's Uit DEGIRO Kernselectie In 2021
  1. Vanguard S&P500. Ticker: VUSA. ...
  2. Vanguard All-World. Ticker: VWCE. ...
  3. VanEck Vectors Global Equal Weight. Ticker: TGET. ...
  4. iShares S&P 500. Ticker: ISSP. ...
  5. iShares Core MSCI World. ...
  6. Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF. ...
  7. iShares STOXX Global Select Dividend 100. ...
  8. Invesco Source Gold ETC.

Welke index zijn er? ›

We behandelen een aantal van de bekendste.
  • AEX index. De index waar naar wordt gekeken in Nederland, is de AEX index. ...
  • Dow Jones Index. Een van de bekendste indices is de Dow Jones Index. ...
  • Nasdaq index. ...
  • Indexbeleggen via ETF. ...
  • Indexbeleggen via derivaten. ...
  • Lage kosten. ...
  • Laagdrempelige manier van beleggen. ...
  • Lager risico.

Welke ETF als beginner? ›

In een indexfonds of ETF dat een dergelijke index volgt zitten dan aandelen van duizenden bedrijven. Een uitstekend voorbeeld daarvan is het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Daarmee beleg je via slechts één fonds in meer dan 3.000 van de meest succesvolle bedrijven ter wereld.

Is beleggen in ETF verstandig? ›

De voordelen van ETF beleggen

Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.

Hoe kies je de juiste ETF? ›

Het is van belang dat je een ETF kiest die de regio volgt waarin jij graag wil beleggen. Wil je wereldwijd gespreid beleggen? Zorg er dan voor dat je ETF ook echt wereldwijd is gespreid. Het lijkt voor de hand te liggen dat een ETF met 'wereld' in de naam ook de hele wereld volgt, maar dat is vaak niet het geval.

Hoeveel ETF's in portefeuille? ›

Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel ETF's je nodig hebt in je ETF portefeuille. Het is helaas niet mogelijk om daar een simpel antwoord op te geven. In sommige gevallen heb je al een goede spreiding met één enkele ETF terwijl je in andere gevallen meerdere ETF's nodig hebt.

Hoe vaak gratis ETF DEGIRO? ›

De kernselectie van DEGIRO is een selectie van bepaalde trackers/ETF's. Deze zijn eenmalig per kalendermaand gratis aan te schaffen. Hoe werkt DEGIRO kernselectie? In de kernselectie van DEGIRO kun je één keer per kalendermaand ETF's aanschaffen zonder transactiekosten.

Welke ETF voor lange termijn? ›

De ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) is een goed voorbeeld van een ETF voor de lange termijn. Met meer dan 3.000 bedrijven in verschillende sectoren en regio's is dit hét voorbeeld van een ETF met een goede spreiding.

Hoeveel mag je indexeren? ›

Het indexeren van de huur mag één keer per jaar gebeuren. Wanneer dat is, ligt ook vast: u doet dit op de datum waarop het huurcontract startte. Begon u te verhuren op 1 november 2020, dan kan u op 1 november 2021 de huurprijs indexeren. Let op: u mag dat doen, maar het is geen verplichting.

Wat is de indexering voor 2022? ›

In 2022 is het indexeringspercentage 1,9%.

Welke indexering 2022? ›

De voorlopige eerst gepubliceerde indexpercentages voor de indexering vanaf januari 2022 zijn: Cao-loonindex (Cao lonen per maand incl. bijzondere beloningen) 2,1% Consumentenprijsindex (CPI, alle huishoudens) 2,7%

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6411

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.